與其催谷不如營養充足

30-Jun-2017

 

 

即使不求子女贏在起跑線,不過小朋友由幼稚園開始,經已免不了各式各樣嘅學習同興趣班,仲有一個又一個小學面試。升小學之後,孩子更要迎接排山倒海嘅功課、默書、測驗、考試;與此同時,游泳、彈琴、補習班又一項都不能少,小朋友少啲精力同體力都應付唔嚟,但太過勞累的話,病菌自然有機可乘。想小朋友學習有好表現,不如先提升自身免疫力。

 

 

壓力大固然會令小朋友口精神疲勞、體力下降。有醫學研究已經證實,長期承受心理壓力可以破壞身體免疫力。另外,有營養師亦都指出,偏食係導致小朋友營養攝取不足,令到體質同免疫力下降嘅重要原因之一。咁樣唔單止令小朋友嘅抵抗力變差,發育亦可能會比同齡細路仔遲緩,甚至影響學習能力同專注力。所以與其催谷,不如從小朋友嘅飲食着手,等佢哋做個精靈又健康嘅快樂兒童。

筆者有兩個分別5歲同8歲嘅小豆釘,都有偏食習慣,大嘅唔食魚,細嘅就「滴菜不沾」。曾經上過唔少家長討論區了解孩子偏食嘅原因,發現成因好多︰有可能係食物賣相、味道唔好;有啲因為初次接觸某啲食物有過不愉快經驗;而父母嘅飲食習慣同喜好,亦會對小朋友構成影響。為咗幫助小朋友戒除偏食習慣,筆者嘗試將食物變成可愛造形,或者切粒混入豆釘鍾意嘅食物裏面。當然,筆者亦都以身作側,避免揀飲擇食,多啲鼓勵豆釘試唔同食物。

 

不過偏食習慣好難一時三刻改變,有時筆者都擔心豆釘營養攝取不足,所以會畀佢哋食營養補充品。筆者記得以前揀咗啲營養補充,品味道古怪,嚇到豆釘雞飛狗走。後來發現坊間有啲營養補充品,味道同一般朱古力無異,仲有脆皮外層,豆釘都好鍾意。筆者亦都做過資料搜集,發現如果營養補充品具備以下元素,可以提升小朋友嘅體質、精神同專注力︰

 

維他命B雜(包括B1 硫胺素、B2核黃素、B6及B12)有助提升小朋友能量代謝;另外,維他命B雜含有葉酸,有助緩解疲勞。

有機接骨木提取物有助增強小朋友身體,提升自身免疫力。

有機血橙內含強力抗氧化物花青素,能夠改善記憶力同腦部功能,幫助小朋友學習更集中。

 

 相關產品: 小童綜合維他命咀嚼片 (巧克力味) 

(按下圖或這連結了解產品詳情): 產品詳情 

 

Share on Facebook 0
Share on Twitter 0
0
0
0
0
Please reload

人氣搜尋文章

與其催谷不如營養充足

June 30, 2017

1/1
Please reload

​近期文章發佈
Please reload

​焦點搜尋

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

​追蹤我們的動向

​追蹤我們

版權所有© 2017. 好樂酷有限公司